Paylasim Sehri ( Bilgi Paylastikca Buyur ) Yetkinforum.Com
Askere gideceklere tavsiyeler B-261910-üye_ol

Join the forum, it's quick and easy

Paylasim Sehri ( Bilgi Paylastikca Buyur ) Yetkinforum.Com
Askere gideceklere tavsiyeler B-261910-üye_ol
Paylasim Sehri ( Bilgi Paylastikca Buyur ) Yetkinforum.Com
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Askere gideceklere tavsiyeler

Aşağa gitmek

Askere gideceklere tavsiyeler Empty Askere gideceklere tavsiyeler

Mesaj tarafından Admin Ptsi Haz. 08, 2009 6:21 pm

*Askere Gideceklere Son Tavsiyeler

>İş tecrüben olduğunu söyleme. Vasıfsız insan gibi davran.
Sizi en zor durumda bıracak tavsiye budur. Vasıflı olmak size tabii ki sorumluluk yükleyecek, belki çalışma saatleriniz biraz daha fazla olabilir. Ama asker ocağında vasıfsız o kadar çok insan var ki, vasıflı insanların rütbelilerin gözünde muhakkak ayrıcalığı oluyor. Daha rahat etmek, daha az azar yemek, daha az fiziksel güç gerektiren işlerde çalışmak için kapasitenizi ortaya koymanız gerekiyor. Bu nedenle yaptığınız işi mutlaka söyleyin. Eğer işinizde iyiyseniz bunu da belirtin.

>Sorumluluk alma. Sadece üzerindeki üniformadan sorumlu ol.
Yukarıdakine benzer bir tavsiye. Aynı sebeplerden kesinlikle kulak asmayın. Kimsenin can mesuliyetini üzerinize almayın tabii ki. Bunun dışında alabileceğiniz her türlü sorumluluğu yüklenin. Bu sizi rütbeliler gözünde yüceltecek ve bazı imtiyazlarınız olacak.

>Ehliyetin olduğunu söyleme.
Halk arasında ehliyetiniz olduğunu söylerseniz üzerinize araç zimmetleyip onun her türlü masrafını size ödeteceklermiş gibi bir inanış var. Eğer aracı doğru dürüst kullanırsanız kimse size gelip birşey ödetmez. Kaza yaparsanız vekabahatli siz değilseniz yine kimse size birşey ödetmez. Hatta bazı durumlarda bakım onarım bölüğü el altından ufak tefek çarpmaları tamir eder, tutanak bile tutulmaz. Diğer taraftan eğer şoför olursanız rahat askerlik yaparsınız. İçtimalara, mıntıkalara çoğu zaman katılmazsınız. Seferiniz olmadığı zamanlarda gazinoda televizyon başında oturabilirsiniz. Eğer bir rütbelinin şoförü olursanız sizden iyisi yoktur.

>Sessiz ol, herşeye karışma
Her işe burnunuzu sokun demiyorum tabii ki. Ama fazla pasif olmak size birşey kazandırmaz. Aksine pasif olduğunuz için size ne bölük arkadaşlarınız ne rütbeliler saygı duymaz. Saygı duymadıkları zaman da ezmek için ellerinden geleni yaparlar. Nerede ne söyleceğinizi bilin, insanların karşısında güçlü durun.

>ve diğerleri...
Yok efendim askerde mantık olmazmış da, yemekler kötüymüş, tuvalaletler pismiş, koğuşta insanların ayakları kokarmış, günlerce, haftalarca yıkanacak fırsat bulamayacakmışınız, rezil rüsva olacakmışınız falan da filan....
Hiçbirisine inanmayın arkadaşlar. Sivilde duyduklarınızın çoğunun yalan veya eksik çıktığını göreceksiniz. Aslında gayet düzenli, otokontrol mekanizması inanamayacağınız ölçüde gelişmiş, aklınızı ve kabiliyetlerinizi kullanırsanız çok rahat edeceğiniz biryere gidiyorsunuz. Acı çekmektense tadını çıkartmaya çalışın.

*İlk Gün Neler Yaşayacağız?

1 ay dışarı adım atamayacağımız nizamiyeden içeri girerken çantalarımız aranacak. MP3 player, radyo, cep telefonu, fotoğraf makinası, bazı ilaçlar bulunduğu takdirde alınacak ve askerliğimiz bittiğinde bize geri verilecek. Bu nedenle hiç risk almayın ve bu alet edevatı götürmeyin. Ortama biraz alıştıktan sonra sizi ziyarete gelen bir yakınınız getirir veya bulunduğunuz yerdeki kargo şubesine, şube teslim olarak gönderir.
İçeride çeşitli masaları dolaşıp işlemlerimizi yaptırıyoruz. Menenjit ve tetanoz aşımızı oluyoruz. Eğer bu aşılara alerjisi olan birisi varsa raporunu yanında götürsün. Alerjik bünyeye sahip olanlar gitmeden önce bir test yaptırıp durumlarını öğrensinler. İlk günden yataklara düşüp mimlenmeyin.
Bu işlemler tamamlandıktan sonra 28 gün boyunca birlikte kalacağımız bizim gibi acemi veya bizden önce gitmiş olan dedelerimizle kaynaşmaya başlayacağız. Plaka numarası ile hemşehri aramak serbest
Komutanımız yatakhaneye götürüp yatağımızı ve yatağımızı nasıl yapmamız gerektiğini gösterecek. Eşyalar dolaba düzenli bir şekilde yerleştikten sonra yemek yeniyor ve saat 20:30-21:00 gibi yatılıyor

*Birliğe Giderken Götürmemiz Gerekenler
Birçoğumuz askerlik alışverişi için, askerliğini yapacağı yerin belli olmasını bekliyor ama biran önce bu işi aradan çıkartmakta fayda var. Zaten yapacağınız alışverişte, sonuca göre sadece iç çamaşırınızın rengi değişecek.
Bu listenin bir bölümünü birliğinizde zaten verecekler. Fakat fazla mal göz çıkartmaz diyoruz ve orada geçireceğimiz zamanı rahat geçirmek için bol bol alıyoruz.

Giyim vs.

* Boyun cüzdanı
* Postal bağcığı
* Eşofman
* Terlik
* Havlu (mavi renk. El, yüz, banyo havlusu)
* Banyo şortu (anadan doğma duş almak istemeyenler için)
* Kemer
* Çamaşır takımı (Karacı ve havacılar için yeşil, denizciler için beyaz. Paçalı alt, yarım kollu üst)
* Havlu çorap
* Yün çorap
* Eldiven
* Bere
* Boyunluk
* Postal için vatka
* Postal için tabanlık (keçe veya silikon)

Araç-Gereç

* Postak kilidi
* Dolap kilidi
* Çanta kilidi
* Kol saati (plastik, ucuz, su geçirmez)
* Elbise askısı (Her sabah pijamamızı, her akşam kamuflası askıya asacağız. Denetimde bakıyorlar)
* Elbise poşeti (Askıyı poşetin içerisine sokup dolaba asıyoruz)
* Kirli/Temiz çamaşır torbası (Yıkamada çamaşırların karışmaması için)
* Dikiş seti
* Çengelli iğne
* Sabunluk (mavi)
* Traş kutusu (mavi beyaz kutu)

Sağlık ve Temizlik

* Postal spreyi
* Pudra (Pişik ve mantar için, ilaçlı)
* Mantar kremi
* Yara bandı
* Elbise fırçası
* Ayakkabı boyası
* Diş fırçası
* Diş macunu
* El kremi
* Dezenfektan jel
* Tırnak makası
* Tıraş bıçağı (ucuzundan. yer değiştirmesin*)
* Tıraş köpüğü (ucuzundan)
* Tıraş aynası
* Islak mendil
* Selpak
* Tuvalet kağıdı
* Dudak koruyucusu
* Kolonya

* Yer Değiştirmek: Askerde çalınma pek olmaz. Ama yer değiştirmeye sıkça rastlanır. Yer değiştirmek, bir eşyanın yerine kötüsünün koyulup, nispeten daha iyisinin alınmasıdır



*Acemi Birliği Nasil Bir Sey?
Bir forumda askerliğini yapmakta olan arkadaş çok güzel anlatmış. Korkacak pek birşey yok...
1. Hafta yanaşık düzen eğitimi alınıyor. Sağa dön sola dön geriye dön selam verme yontemleri komutanla konuşma yöntemleri falan.
2. Ilk hafta yapılan çalışmalara ek olarak tufek alıyorsunuz. Birliğinize göre değişir herhalde. Bilemiyorum Bize AK-47 Kalesnikof verdiler. Tufegin tanımını mermi tiplerini tufegin parcalarını falan ezberliyorsunuz. Sokme takma hadisesi ve silah temizliği nasıl yapılır vs...
3. Hafta Nişan alma ve atış eğitimi. Önceki haftalar aldığınız eğitimdeki bilgileri yanaşık düzen vs... tekrar ederekten buna hazırlanıyorsunuz. Nefes alma nişan alma yok namluya 50 kurus koyup dusurmeden tetiğe basma falan. Bu hafta sonunda 25 metre atışı yapıp 3 cm capındaki alana 3 mermiyi sıkıştırmaya çalışacaksınız.
4. Hafta paso yuruyeceksiniz. Bu Prova haftası. Surekli yemin toreni hazırlıkları vs... Bunlarla geçecek
Bu arada sizden bazı terimlerin ezberlenmesi istenecek. Jandarma nedir ****** ilkeleri nelerdir AK-47 tanımı , MP-5 tanımı (Sanırım sadece Jandarma da var bu MP-5) yiv nedir set nedir silah parçaları nelerdir emir nedir ast nedir ust nedir disiplin nedir amir nedir Turk Silahlı Kuvvetleri nedir vs....


*Acemi Er Eğitim Konuları

Kısa dönemlerin eğitimi 4 hafta sürüyor;
1. Hafta
Biz ilk haftayı özlük işlemlerimizin tamamlanması ile geçirdik. Ama aslında iç mekanda selamlama, dış mekanda selamlama, tekmil verme, sağa, sola, geriye dönme, rahat, hazır ol gibi konuları görmüş olmamız gerekiyordu. Biz bunları diğer konularla birlikte 2. hafta gördük.
Tekmil Bir komutanınızla konuşmaya başlamadan önce 'Serhan KIYMAZ, Ankara. Emret komutanım!' diyerek kendinizi tanıtmanızdır. Her seferinde her komutana tekmil vermeniz gerekir.
Selamlama: Selamlama konusu basit. İç mekanda başınızda kep yoktur ve sadece başınızı öne eğerek selam verirsiniz. Dışarıda ise elinizi kaş hizasından kepinize götürerek bildiğimiz asker selamını verirsiniz. Burada elin konumu, düz durması, avucun karşı taraftan görünmemesi önemlidir. Bir komutan karşıdan geliyorsa, size 3 adım kala selamınızı verirsiniz. Eğer siz arkasından gidiyorsanız ve ondan daha hızlı yürüyorsanız, 1 adım kala selam vermeye başlayıp 3 adım geçene kadar selamlamaya devam edersiniz.
2. Hafta
En sıkıntılı döneme 2. haftada giriyorsunuz. Çünkü 2. hafta uygun adım ve tören adımı ile yürüyüşler başlıyor. Yürüyüşe başladıktan sonra yemin törenine kadar sabahtan akşama kadar sürekli yürüyorsunuz. Akşam olunca adım atacak haliniz kalmıyor. Bütün bölüğün aynı anda adım atmaya başlaması zaman alıyor ve bir kişinin hata yapması herkesin çok fazla yürümesine neden olabiliyor.
3. Hafta
Yürüyüşün yanısıra tüfekli eğitimler de başlıyor. Tüfek omuza, tüfekle rahat hazır ol, tüfekle selam durma, tüfek omuzda uygun adım ve tören adımı ile yürüyüş, nişan alma, tetik düşürme, tüfek temizleme gibi eğitimler var. En önemlisi, üzerinize zimmetli olan tüfeğin sıfırlanması yapılıyor. Nişan almada, 10 metreden bir kağıda mermi kullanmadan teorik olarak ateş etmek ve 3 kurşunun ufak bir üçgen yapması anlamına geliyor.
Sıfırlama ise, 25 metreden nişana ateş etmeniz ve attığınız kurşunların kağıt üzerindeki kutuya isabet etmesini ifade ediyor. Eğer doğru nişan aldıysanız, tüfeğinizin arpacığında bir sorundan dolayı nişanı vuramayabilirsiniz. Bu durumda rütbeliler tüfeğinizi sıfırlarlar yani size göre ayarlarla.
Bunların dışında en önemlisi, her eğitim birliğinde yapılmayan 200 metre atışlarıdır. Burada önce 1km koşuyorsunuz sonra nefesinizi ayarlayıp gövde hedefine 200 metreden ateş ediyorsunuz. Eğer 5 atıştan 3'ünü vurursanız görevi başarmış sayılıyorsunuz.
4. Hafta
Son hafta tamamen yemin töreni eğitimleri ile geçiyor. Canınız çıkana kadar yürüyorsunuz, yemin töreni, tören geçişi provası yapıyorsunuz, törende, yemin edeceğiniz masalara nasıl geleceğiniz, nasıl duracağınız, nasıl yemin edeceğinizi gösteriyorlar. Yemin töreninden sonra da bu tüm gün süren eğitimler bitiyor ve birliğinizde vazifenize başlıyorsunuz.
Bunların dışında, havalar güzel olduğunda (bizim hiç başımıza gelmedi) haftasonları spor eğitimi olabiliyor. Burada benim o hep korktuğum koşma, şınav, barfiks gibi sporlar yapılıyor.
Eğitimlerde başarılı olan 1 eğitim birincisi, 1 spor birincisi ve 1 atış birincisi olmak üzere 3 kişiye yemin töreninde ödül ve takdirname veriliyor.
Ayrıca acemiliğe yeni başlarken seçilen 1 veya 2 bölük kıdemlisi (veya bölük çavuşu), bölüğün rütbelilerle olan işlerinde yetkili oluyor. Avantajı rütbeliler ile sürekli içli dışlı olduğunuz için kendinizi daha fazla gösterebilmeniz ve acemilikten sonra rahat bir görev kapabilmeniz. Dezavantajı ise herkes eğitimini bitirip veya ara verip dinlenirken siz bölüğün işleri için çalışmaya devam ediyorsunuz


*KTM'de Kimler Kalır ?
Doğu bölgelerinde askerlik yapacak olan istisnasız herkes (kısa dönem, uzun dönem, yedek subay vs) mutlaka bir KTM'de kalır. Bilet aldığınız uçak sadece hangi KTM'de kalacağınızı belirler. Mesela Van'a direkt uçakla giderseniz, karayounda gidenler gibi Elazığ KTM'de değil, Van KTM'de kalırsınız.
KTM'lerde sadece birliklerine yeni dağıtım olacak askerler değil, izne giden, izinden dönen ve terhis olan askerler de kalır. Ancak birliğinizin olduğu şehirde havaalanı varsa ve ikamet edeceğiniz ile uçakla gidecekseniz, terhis zamanı KTM'de kalmazsınız.
KTM, 'Kabul ve Toplama Merkezi' anlamına gelir ve biryerden biryere giden askerlerin konakladığı yerlerdir. Çok sayıda askerin büyük koğuşlarda kalmasından ve çok sayıda askerin giriş çıkış yapmasından dolayı, KTM'lerde kalmak kimsenin istemediği, istemeyeceği bir durumdur. Zira koğuşlar normal birlik koğuşlarından daha kalabalıkve havasızdır. Herhangi biryere ait olmadığınız için her işe koşturursunuz. KTM'ler Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde bulunur ve güvenlik amacıyla kurulmuşlardır. KTM'lerde kalan askerler, askeri konvoylarla ki bu konvoylar genelde sivil otobüslerden oluşur, gidecekleri yere giderler.
Van Jandarma Asayiş gibi, KTM ve eğitim birliği aynı lokasyonlarda olan birliklerde bile askerler KTM'ye katılmak zorundadır. En az 1 gece KTM'de kalınır.
Netice itibariyle doğuda askerlik yapacaksanız, KTM'de mutlaka kalacaksınız. Ama birliğinize karayolu yerine havayolu ile gitmeniz KTM'de kalış sürenizi kısaltır. Ayrıca yola çıkarken hangi KTM'ye katılmanız gerektiğini mutlaka sorun. Kafanıza göre yanlış yere giderseniz, birliğinizde sorun yaşayabilirsiniz, çünkü gideceğiniz yere konvoy olmayabilir veya geç olabilir, bu nedenle birliğinize geç kalabilirsiniz.
Normalde KTM'ye katılış gününüz, askere katılış gününüzdür. Yani size belirtilen günde, belirtilen KTM'ye katılmakla yükümlüsünüz



ALINTI
Admin
Admin
Yöneticiler
Yöneticiler

Oğlak Mesaj Sayısı : 158
Rep : 0
Doğum tarihi : 01/01/93
Kayıt tarihi : 06/06/09
Yaş : 31
Nerden : Afyonkarahisar
İş/Hobiler : Öğrenci
Lakap : sanal_boy03

http://paylasimsehri.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz